Βοηθώντας οικογένειες και φίλους να τιμήσουν τον αγαπημένο τους

Βοηθώντας έναν φίλο στη θλίψη

Εκτός από τα ίδια τα καταθλιπτικά άτομα, ένας μεγάλος αριθμός ατόμων θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία ψυχική νόσο για την οποία γνωρίζουν ελάχιστα. Πρόκειται για τους φίλους και τους συγγενείς των ατόμων με κατάθλιψη που θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν ξέρουν πώς. «Να του πω αυτό, να κάνω το άλλο ή θα τον κάνω χειρότερα;» είναι μία απορία που οι ειδικοί ψυχικής υγείας ακούμε συχνά.

Ακολουθούν μερικές απλές οδηγίες για όσους θέλουν να συμπαρασταθούν σε ένα αγαπημένο πρόσωπο που υποφέρει από κατάθλιψη.

1. Μην τον αμφισβητείτε

Υπάρχει μία γενικότερη τάση του κόσμου να υποτιμά τις ψυχικές παθήσεις. Κανείς δεν θα αμφισβητήσει την απόφαση ενός φίλου του να επισκεφθεί παθολόγο ή καρδιολόγο αν νιώσει ότι το χρειάζεται, αλλά ψυχίατρο… “Μα τι τον χρειάζεσαι; Φίλους δεν έχεις;” είναι κάτι που ακούν συχνά όσοι ζητούν ψυχολογική ή ψυχιατρική βοήθεια. Μεταξύ δε, των ψυχικών παθήσεων, από τις πιο παρεξηγημένες και υποτιμημένες είναι η κατάθλιψη. “Δεν είναι τίποτα, όλοι στεναχωριόμαστε κάποιες φορές” είναι μία συχνή απάντηση που, με όσο καλή πρόθεση κι αν λέγεται, σπανίως βοηθάει κάποιον που έχει πραγματικά κατάθλιψη.

Η κατάθλιψη μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Η εικόνα που έχουν οι περισσότεροι για τον καταθλιπτικό είναι αυτή ενός ατόμου που περνάει όλη τη μέρα στο κρεβάτι, κλαίει, θέλει να πεθάνει και δεν μπορεί να κάνει σχεδόν τίποτα. Υπάρχει πράγματι μία τέτοια μορφή κατάθλιψης, η μελαγχολική κατάθλιψη, κατά την οποία η λειτουργικότητα του ατόμου μειώνεται αισθητά και μάλιστα σε σημαντικούς τομείς όπως είναι η κοινωνικότητα, η προσωπική υγιεινή ακόμα και η αυτοεξυπηρέτηση (το να μπορεί κανείς να φροντίζει σωστά τον εαυτό του). Σε πολλές περιπτώσεις όμως η εικόνα διαφέρει αρκετά.. Είναι δυνατόν κάποιος να εργάζεται κανονικά, να συνεχίζει τις δραστηριότητές του, ακόμα και να χαμογελάει κι όμως… να είναι καταθλιπτικός. Το άτομο αυτό έχει υποφέρει αρκετά ώστε να πάει σε κάποιον ειδικό να μιλήσει γι’ αυτό, ενώ ταυτόχρονα δίνει τον καθημερινό του αγώνα με τις υποχρεώσεις και το περιβάλλον του, από το οποίο πολλές φορές το κρύβει.

Το να αποφασίσει κάποιος να σας μιλήσει για την κατάθλιψη που περνάει είναι συνήθως αρκετά δύσκολο για τον ίδιο, οπότε δηλώσεις αμφισβήτησης όπως «δεν έχεις τίποτα», «όλοι το έχουμε περάσει», «είναι όλα στο μυαλό σου» κλπ, με όσο καλή πρόθεση και αν λέγονται, δεν βοηθούν καθόλου. Ακόμα κι αν σας φαίνεται απίστευτο ή λάθος, μη μηδενίζετε το υποκειμενικό του αίσθημα και τη διάγνωση του ιατρού. Εάν θέλετε να του εκφράσετε την έκπληξή σας κάντε το με τρόπο που δείχνει παράλληλα το ενδιαφέρον σας, όπως «δεν μου είχε περάσει ποτέ απ’ το μυαλό ότι περνάς τόσο δύσκολα» ή «δεν μπορώ να καταλάβω πώς ακριβώς νιώθεις, αλλά θέλω να σε βοηθήσω».

2. Ακούστε τον με προσοχή και δείξτε ενδιαφέρον

Η κατάθλιψη είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη θλίψη που έχουν νιώσει όλοι οι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους. Το βίωμα του καταθλιπτικού ατόμου έχει μια πολύ ιδιαίτερη και διακριτή ποιότητα και δεν είναι κάτι που όποιος δεν το έχει νιώσει μπορεί εύκολα να κατανοήσει. Η «παγίδα» είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες ψυχικές διαταραχές, όπως είναι η ψύχωση ή η διπολική διαταραχή, ο περισσότερος κόσμος έχει βιώσει κάτι που νομίζει ότι είναι κατάθλιψη – στην πραγματικότητα η κατάθλιψη έχει πολύ συγκεκριμένα διαγνωστικά κριτήρια και, παρόλο που δεν είναι σπάνια, ειδικά στις γυναίκες, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα βιώσουν κατάθλιψη ποτέ στη ζωή τους.

Ακόμα όμως και μεταξύ των καταθλιπτικών, το συναίσθημα μπορεί να διαφέρει αρκετά. Άλλοι, για παράδειγμα, το περιγράφουν ως βαθύτατη θλίψη, άλλοι ως αίσθημα και έλλειψης συναισθημάτων, ενώ άλλοι βιώνουν ανηδονία – δηλαδή δεν μπορούν να πάρουν ευχαρίστηση από πράγματα και καταστάσεις που πριν ήταν ευχάριστα. Κάποιοι κλαίνε εύκολα, ενώ άλλοι καθόλου. Κάποιοι δυσκολεύονται με τον ύπνο, άλλοι κοιμούνται περισσότερο από πριν. Κάθε κατάθλιψη είναι διαφορετική, όπως είναι και ο κάθε άνθρωπος που την περνάει.

Ακούστε τι έχει να σας πει ο άνθρωπός σας, τι σημαίνει γι’ αυτόν το να είναι καταθλιπτικός. Κάντε ερωτήσεις εάν έχετε απορίες ή δυσκολεύεστε να καταλάβετε κάτι, αλλά να τις διατυπώνετε πάντα με τρόπο που να δείχνει το ενδιαφέρον σας, για παράδειγμα: «τι είδους σκέψεις περνάνε απ’ το μυαλό σου όταν νιώθεις έτσι;». Στις περισσότερες περιπτώσεις η ανάγκη να μιλήσει είναι πολύ πιεστική και το να μπορέσει να το κάνει με κάποιον που εμπιστεύεται χωρίς να φοβάται ότι θα τον κρίνει προσφέρει μεγάλη ανακούφιση.

Πολλές φορές όμως, τα άτομα που έχουν κατάθλιψη απομακρύνονται συναισθηματικά από όλους, απομονώνονται και αποφεύγουν να μιλήσουν γι’ αυτό. Μπορεί να γίνονται εριστικοί, να θυμώνουν με το παραμικρό και να απομακρύνουν βίαια όποιον προσπαθεί να τους πλησιάσει. Σε αυτήν την περίπτωση είναι σημαντικό να παραμένετε ψύχραιμοι, να μη θυμώνετε και να μην το παίρνετε προσωπικά. Είναι η κατάθλιψη που μιλάει, όχι το αγαπημένο σας πρόσωπο.

Αυτό που βοηθάει σε αυτές τις περιπτώσεις είναι μην πιέσετε, να κρατήσετε κάποια απόσταση αλλά να κάνετε σαφές ότι θα είστε διαθέσιμος όποτε χρειαστεί. Για παράδειγμα: «Βλέπω ότι είσαι θυμωμένος και δεν θέλεις να συζητήσεις τώρα, οπότε δεν επιμένω. Αλλά θέλω να ξέρεις ότι όποτε με χρειασθείς θα είμαι εδώ και θέλω πολύ να σε ακούσω».

3. Ενθαρρύνετε και υποστηρίξτε τη θεραπεία του

Εφόσον ο φίλος ή ο συγγενής σας έχει ήδη διαγνωσθεί με κατάθλιψη έχει ήδη έρθει σε επαφή με ειδικό ψυχικής υγείας και του έχει προταθεί κάποια θεραπεία, είτε φαρμακευτική είτε ψυχοθεραπευτική ή και τα δύο. Καθώς οι ψυχιατρικές θεραπείες είναι πολύ στιγματισμένες δεν είναι λίγες οι φορές που το περιβάλλον του καταθλιπτικού αντιτίθεται σε αυτές – “μα γιατί να πάρεις φάρμακα; Τρελός είσαι;”, “δεν τα χρειάζεσαι, θα το ξεπεράσεις χωρίς φάρμακα» είναι φράσεις που ακούν συχνά από φίλους και συγγενείς. Πράγματι, στις περισσότερες περιπτώσεις η κατάθλιψη θα περάσει κάποια στιγμή ακόμα και χωρίς θεραπευτική παρέμβαση. Όμως πότε θα γίνει αυτό και με ποιο τίμημα, κανείς δεν το γνωρίζει. Όπως δεν θα συμβουλεύατε ποτέ κάποιον να περιμένει να του περάσει η πνευμονία χωρίς αντιβίωση, μην αποθαρρύνετε κάποιον από το να πάρει τη σωστή αντικαταθλιπτική θεραπεία.

Κάτι που συνήθως βοηθάει είναι να προσφερθείτε να πάτε μαζί με τον φίλο ή συγγενή σας στον ιατρό, ώστε να δείξετε έμπρακτα την υποστήριξή σας 2,3. Θα ήταν μάλιστα μία καλή ευκαιρία να μιλήσετε με τον ιατρό, να τον ρωτήσετε ό,τι θέλετε, να λύσετε κάποιες απορίες σχετικά με τη διάγνωση και τη θεραπεία, αλλά και να τον ενημερώσετε για κάποια πράγματα που ενδεχομένως το άτομο με κατάθλιψη έχει παραλείψει, είτε γιατί δεν τα θεωρεί σημαντικά ή γιατί δεν τα έχει παρατηρήσει, όπως π.χ. εάν υπάρχουν ώρες ή ημέρες που η διάθεση είναι χειρότερη ή για κάποια γεγονότα ή καταστάσεις που ίσως επηρεάζουν. Συζητήστε με τον ιατρό, κατά προτίμηση παρουσία του ασθενούς, για τους τρόπους που θα μπορούσατε να συμβάλετε στη θεραπεία του, για παράδειγμα να του υπενθυμίζετε την ημερομηνία του ραντεβού ή να τον παρακινείτε να έχει δραστηριότητες.

Σαν γενική οδηγία είναι καλό να είστε δίπλα στο άτομο με κατάθλιψη, να το βοηθάτε και να το διευκολύνετε, αλλά χωρίς να το «πνίγετε» ή να το κάνετε να νιώθει άχρηστο και άρρωστο. Το σημαντικό δεν είναι μόνο να γίνουν κάποια πράγματα, όπως π.χ. η αυτοφροντίδα, η λήψη φαρμάκων, οι δουλειές του σπιτιού, αλλά να παρακινηθεί το ίδιο το άτομο να τα κάνει.

4. Ζητήστε βοήθεια εάν φοβάστε ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος

Σημαντικό ποσοστό των ατόμων με κατάθλιψη θα καταλήξει αυτοκτονώντας7. Μεγαλύτερο είναι το ποσοστό που θα αποπειραθεί τουλάχιστον μία φορά να βλάψει τον εαυτό του. Το 80% αυτών που τελικά αυτοκτονούν είχε ζητήσει βοήθεια μέσα στο προηγούμενο μήνα.

Την αξιολόγηση της επικινδυνότητας, φυσικά, θα την κάνει ο ειδικός αλλά επειδή πολλές φορές οι καταθλιπτικοί δεν παρουσιάζουν στον ιατρό την κατάσταση όπως ακριβώς είναι, αλλά τείνουν να υποτιμούν ή και να αποκρύπτουν ηθελημένα τη σοβαρότητα των προθέσεών τους, είναι σημαντικό τα άτομα που βρίσκονται κοντά τους να είναι σε επιφυλακή, ώστε να παρατηρήσουν σημάδια που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Τέτοια σημάδια μπορεί να είναι 2,4,5 :

 • Συζητήσεις για αυτοκτονία ή θάνατο
 • Να εκφράζει μίσος για τον εαυτό του ή να επιδεικνύει αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, όπως π.χ. κοψίματα σε χέρια και πόδια, καψίματα, κλπ
 • Να εκφράζει βαθιά απόγνωση και έλλειψη κάθε ελπίδας ότι τα πράγματα μπορεί να καλυτερεύσουν κάποια στιγμή
 • Ξαφνική αλλαγή συμπεριφοράς, να γίνεται γαλήνιος χωρίς εμφανή λόγο – πολλές φορές τα άτομα με κατάθλιψη ηρεμούν μόλις φτιάξουν ένα σχέδιο αυτοκτονίας που τους φαίνεται ικανοποιητικό
 • Να δείχνει ότι προσπαθεί να τακτοποιήσει τις υποθέσεις του και να αποχαιρετήσει γνωστούς και φίλους

Οπωσδήποτε, ένα άτομο με ιστορικό αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς, με οποιονδήποτε τρόπο κι αν έγινε, όσο «ακίνδυνη» κι αν ήταν, έχει αυξημένες πιθανότητες να επιχειρήσει να αυτοκτονήσει.

Το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να συζητήσετε το θέμα ανοιχτά2. Σε αντίθεση με αυτό που πιστεύουν πολλοί, οι συζητήσεις για αυτοκτονία δεν ωθούν το άτομο να κάνει κακό στον εαυτό του, ούτε του «βάζουν ιδέες» – η επιθυμία για ζωή είναι πολύ σοβαρό θέμα και δεν επηρεάζεται από μία συζήτηση. Ρωτήστε ευθέως το αγαπημένο σας πρόσωπο εάν του έχει περάσει από το μυαλό ότι η ζωή δεν αξίζει και εάν σκέφτεται καμιά φορά ότι θα ήθελε «να πεθάνει για να ησυχάσει». Εάν σας απαντήσει θετικά ρωτήστε εάν έχει σκεφτεί να θέσει τέρμα στη ζωή του- πολλοί άνθρωποι, ακόμα και μη καταθλιπτικά άτομα, έχουν ευχές θανάτου, αλλά αυτό συνήθως απέχει αρκετά από το να οργανώσουν στο μυαλό τους ένα συγκεκριμένο τρόπο για να πεθάνουν. Εάν αντιληφθείτε ότι υπάρχει συγκεκριμένο πλάνο τα πράγματα είναι σοβαρά και πρέπει να ζητήσετε οπωσδήποτε βοήθεια.

Εάν υπάρχει θεράπων ιατρός με τον οποίο μπορείτε να έρθετε σε επαφή πρέπει να επικοινωνήσετε μαζί του και να του εξηγήσετε τις ανησυχίες σας. Εάν αυτό δεν είναι εφικτό επιμείνετε να συνοδέψετε τον ασθενή σε ένα εφημερεύον νοσοκομείο, ώστε να έρθει σε επαφή με ειδικούς, οι οποίοι θα αξιολογήσουν πόσο άμεσα πρέπει να δράσουν, αν π.χ. απαιτείται νοσηλεία ή όχι. Εάν φοβάστε ότι ο κίνδυνος είναι πολύ άμεσος, ίσως χρειασθεί να κάνετε ενέργειες προκειμένου να γίνει νοσηλεία ακόμα και παρά τη θέλησή του – αυτό στην πραγματικότητα εξαιρετικά σπάνια είναι απαραίτητο, στις περισσότερες περιπτώσεις μία συζήτηση με τον θεράποντα ιατρό ή με τον εφημερεύοντα στα επείγοντα ψυχίατρο, θα ηρεμήσει τον ασθενή και θα του δώσει κουράγιο.

Για περισσότερες οδηγίες σχετικά με αυτοκτονικούς ασθενείς συμβουλευτείτε κάποια γραμμή παρέμβασης για την αυτοκτονία4.

5. Μην παραλείπετε να φροντίζετε τον εαυτό σας

Πολλές φορές το καταθλιπτικό συναίσθημα γίνεται «μολυσματικό» και επηρεάζει τα άτομα του περιβάλλοντος του ατόμου με κατάθλιψη. Είναι, πράγματι, δύσκολο να αγωνίζεσαι για κάποιον που έχει παρατήσει την προσπάθεια και τον βλέπεις να βουλιάζει όλο και πιο βαθιά στην κατάθλιψη. Συχνά οι φίλοι και οι συγγενείς βάζουν στόχο να «σώσουν» το άτομο από την κατάθλιψη πάση θυσία. Παρά την καλή πρόθεση, αυτό είναι λάθος.

Όσο αγαπητό και αν σας είναι το άτομο με κατάθλιψη, όσο και να θέλετε να βοηθήσετε στη θεραπεία, να θυμάστε πάντοτε ότι δεν μπορείτε να θεραπεύσετε εσείς την κατάθλιψη κάποιου άλλου – είναι πρωτίστως δική του ευθύνη, όσο σκληρό κι αν ακούγεται αυτό2. Υπάρχουν όρια στο πόσα μπορείτε να κάνετε και είναι καλό να τίθενται εξ’ αρχής και να μη ξεπερνιούνται, αλλιώς το ψυχολογικό τίμημα γίνεται δυσβάστακτο και δημιουργούνται αρνητικά συναισθήματα, όπως κούραση, ανησυχία, τα οποία αναπόφευκτα κάποια στιγμή θα επηρεάσουν τη συμπεριφορά σας2,3. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο είναι καλό να το πείτε, με ευγενικό τρόπο και με σεβασμό στο άτομο που έχει το πρόβλημα. Μια ανοιχτή συζήτηση είναι πάντα προτιμότερη από το να αφήνετε τον άλλο να παρατηρεί σημάδια δυσφορίας για τα οποία θα κατηγορήσει πιθανώς τον εαυτό του.

Εάν είστε ο κύριος φροντιστής του ατόμου με κατάθλιψη κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμά σας ίσως είναι αναπόφευκτες, αλλά φροντίστε να μη χάσετε εντελώς την καθημερινότητά σας. Διατηρήστε τις βασικές σας ασχολίες και βάλτε όρια στο πόσο χρόνο και ενέργεια, σωματική και ψυχική, μπορείτε να διαθέσετε2.

Εάν νιώθετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε την κατάσταση μη διστάσετε να ζητήσετε βοήθεια2. Δεν προδίδετε το αγαπημένο σας πρόσωπο εάν μιλήσετε σε κάποιον ειδικό – είτε στον ίδιο θεράποντα, εάν ο ασθενής συμφωνεί ή σε κάποιον άλλο που θα επιλέξετε εσείς. Δεν χρειάζεται να μπείτε σε λεπτομέρειες για την κατάθλιψη του φίλου ή συγγενή σας, αλλά κυρίως να μιλήσετε για τα δικά σας συναισθήματα και τη δική σας δυσκολία σε όλο αυτό. Εσείς πιθανώς δεν έχετε εμπειρία από τέτοιες καταστάσεις, αλλά οι ειδικοί ψυχικής υγείας τις αντιμετωπίζουν πολλές φορές κάθε μέρα και ξέρουν να σας συμβουλεύσουν σωστά.

Να θυμάστε πάντα την οδηγία που δίνουν στο αεροπλάνο πριν την πτήση: «τοποθετήστε ΠΡΩΤΑ τη δική σας μάσκα οξυγόνου και ΜΕΤΑ των παιδιών που συνοδεύετε»2.

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ

 1. Murray CJL, Lopez AD, eds. “The global burden of disease” 1996
 2. https://www.helpguide.org/articles/depression/helping-someone-with-depression.htm
 3. https://www.psycom.net/helping-someone-depressed
 4. https://suicide-help.gr/2711-2/
 5. https://www.iatropedia.gr/psychiki-ygeia/katathlipsi-ta-simadia-pou-dichnoun-oti-angizi-tisskepsis-
  aftoktonias/41348/
 6. Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, fifth edition (DSM- 5)
 7. https://www.healthyplace.com/depression/depression-information/depression-facts-depressionstatistics

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Style switcher RESET
Body styles
Color scheme
Color settings
Link color
Menu color
User color
Background pattern
Background image
adana escort adapazarı escort adıyaman escort afşin escort afyon escort ağrı escort ahlat escort akçaabat escort akçakale escort akçakoca escort akdeniz escort akhisar escort aksaray escort akşehir escort aksu escort akyazı escort alanya escort alaşehir escort aliağa escort altıeylül escort altınordu escort amasya escort anamur escort ankara escort antakya escort antalya escort araklı escort ardahan escort ardeşen escort arnavutköy escort atakum escort avanos escort avcılar escort aydın escort ayvacık escort ayvalık escort aziziye escort babaeski escort bafra escort bağcılar escort bağlar escort balıkesir escort bandırma escort bartın escort batıkent escort batman escort battalgazi escort bayburt escort belek escort besni escort beylikdüzü escort beyşehir escort biga escort bilecik escort bingöl escort birecik escort bismil escort bitlis escort bodrum escort bolu escort bor escort bornova escort boyabat escort bozüyük escort buca escort bucak escort bulancak escort bulanık escort bünyan escort burdur escort bursa escort çan escort çanakkale escort canik escort çankaya escort çankırı escort çarşamba escort çayeli escort çekmeköy escort çerkeş escort çerkezköy escort çeşme escort ceyhan escort çivril escort çorlu escort çorum escort çubuk escort çukurova escort çumra escort dalaman escort darıca escort datça escort davutlar escort defne escort denizli escort derince escort develi escort didim escort digor escort dinar escort diyadin escort diyarbakır escort doğanşehir escort doğubayazıt escort dörtyol escort dulkadiroğlu escort düzce escort edirne escort edremit escort efeler escort elazığ escort elbistan escort emirdağ escort erbaa escort erdemli escort ereğli escort erenler escort ergani escort ergene escort erzincan escort erzurum escort escort esenler escort eskil escort eskişehir escort espiye escort eyyübiye escort fatih escort fatsa escort fethiye escort finike escort fındıklı escort gaziantep escort gaziemir escort gebze escort gediz escort gelibolu escort gemerek escort gemlik escort gerede escort giresun escort gölbaşı escort gölcük escort görele escort görükle escort göynük escort gümbet escort gümüşhane escort güngören escort güroymak escort gürsu escort hakkari escort haliliye escort hatay escort haymana escort horasan escort iğdır escort ilgaz escort i̇lkadım escort i̇negöl escort i̇skenderun escort isparta escort i̇stanbul escort i̇zmir escort i̇zmit escort i̇znik escort kadirli escort kadıköy escort kağıthane escort kağızman escort kahta escort kaman escort kangal escort kapaklı escort karabük escort karacabey escort karahayıt escort karaköprü escort karaman escort karatay escort karesi escort kars escort karşıyaka escort kartal escort kaş escort kastamonu escort kaynaşlı escort kayseri escort keçiören escort kemer escort kepez escort keşan escort keskin escort kestel escort kilis escort kırıkhan escort kırıkkale escort kırkağaç escort kırklareli escort kırşehir escort kızıltepe escort kocaeli escort kocasinan escort konak escort konya escort konyaaltı escort körfez escort korkuteli escort köyceğiz escort kozan escort kumluca escort kumru escort kuşadası escort kütahya escort lara escort lüleburgaz escort malatya escort malazgirt escort malkara escort maltepe escort mamak escort manavgat escort manisa escort maraş escort mardin escort marmaris escort melikgazi escort menemen escort menteşe escort meram escort mersin escort merzifon escort mezitli escort milas escort mucur escort mudanya escort mudurnu escort muğla escort muratpaşa escort muş escort mut escort nazilli escort nevşehir escort niğde escort niksar escort nilüfer escort nizip escort nurdağı escort ödemiş escort of escort oltu escort onikişubat escort ordu escort orhangazi escort ortahisar escort ortaköy escort osmancık escort osmangazi escort osmaniye escort palandöken escort pamukkale escort pamukova escort patnos escort payas escort pazar escort pazarcık escort pendik escort polatlı escort rize escort safranbolu escort şahinbey escort sakarya escort salihli escort samandağ escort samsun escort sandıklı escort şanlıurfa escort sapanca escort sarıçam escort sarıkamış escort sarıyer escort şarkışla escort şehitkamil escort selçuklu escort selim escort serdivan escort serik escort seyhan escort siirt escort silifke escort simav escort sincan escort sinop escort şişli escort sivas escort siverek escort şırnak escort söğüt escort söke escort soma escort sultangazi escort suluova escort sungurlu escort sur escort suruç escort suşehri escort susurluk escort talas escort tarsus escort taşova escort tavşanlı escort tekirdağ escort terme escort tire escort tirebolu escort tokat escort torbalı escort toroslar escort trabzon escort turgutlu escort turhal escort türkoğlu escort tuzla escort ulus escort ümraniye escort ünye escort ürgüp escort urla escort uşak escort üsküdar escort üzümlü escort van escort varto escort viranşehir escort yahşihan escort yahyalı escort yakutiye escort yalova escort yatağan escort yenişehir escort yeşilyurt escort yıldırım escort yıldızeli escort yomra escort yozgat escort yunusemre escort yüreğir escort zara escort zeytinburnu escort zile escort zonguldak escort Aydın escort muğla escort tekirdağ escort manisa escort balıkesir escort manavgat escort alanya escort fethiye escort didim escort trabzon escort elazığ escort ordu escort kütahya escort ısparta escort rize escort maraş escort yalova escort giresun escort yozgat escort tokat escort şanlıurfa escort sivas escort batman escort erzurum escort sinop escort kırşehir escort karaman escort kırıkkale escort bolu escort amasya escort niğde escort uşak escort edirne escort çorum escort osmaniye escort zonguldak escort van escort erzincan escort söke escort nazilli escort kuşadası escort efeler escort didim escort çine escort bodrum escort fethiye escort marmaris escort dalaman escort menteşe escort milas escort ortaca escort seydikemer escort çerkezköy escort çorlu escort ergene escort kapaklı escort malkara escort süleymanpaşa escort akhisar escort alaşehir escort salihli escort şehzadeler escort soma escort turgutlu escort yunusemre escort bandırma escort altıeylül escort ayvalık escort bigadiç escort burhaniye escort gönen escort karesi escort susurluk escort ayvacık escort biga escort çan escort gelibolu escort yenice escort akçaabat escort araklı escort of escort ortahisar escort yomra escort karakoçan escort kovancılar escort altınordu escort fatsa escort perşembe escort ünye escort tavşanlı escort simav escort domaniç escort eğirdir escort yalvaç escort ardeşen escort cayeli escort fındıklı escort pazar escort afşin escort dulkadiroğlu escort Elbistan escort onikişubat escort pazarcık escort türkoğlu escort altınova escort çiftlikköy escort çınarcık escort bulancak escort espiye escort eynesil escort görele escort piraziz escort tirebolu escort yağlıdere escort sorgun escort sarıkaya escort çayıralan escort boğazlıyan escort akdağmadeni escort erbaa escort niksar escort turhal escort zile escort viranşehir escort suruç escort siverek escort karaköprü escort haliliye escort eyyübiye escort akçakale escort zara escort Yıldızeli escort suşehri escort şarkışla escort gemerek escort kozluk escort sason escort aziziye escort horasan escort oltu escort palandöken escort yakutiye escort ayancık escort boyabat escort gerze escort kaman escort mucur escort ermenek escort sarıveliler escort keskin escort yahşihan escort gerede escort göynük escort mengen escort mudurnu escort göynücek escort gümüşhacıköy escort merzifon escort suluova escort taşova escort bor escort çamardı escort ulukışla escort banaz escort eşme escort sivaslı escort havsa escort ipsala escort keşan escort osmancık escort sungurlu escort bahçe escort hasanbeyli escort kadirli escort toprakkale escort alaplı escort çaycuma escort ereğli escort kilimli escort başkale escort ipekyolu escort özalp escort tuşba escort kemah escort refahiye escort tercan escort üzümlü escort http://www.ddtshanghaiescort.com Antalya escort Bursa escort Mersin escort Aydın escort Balıkesir escort Çanakkale escort Kıbrıs escort Kütahya escort Manisa escort Muğla escort Tekirdağ escort Trabzon escort Yalova escort Isparta escort Maraş escort Ordu escort Rize escort Sivas escort Afyon escort Aksaray escort Giresun escort Şanlıurfa escort Yozgat escort Erzurum escort Amasya escort Çorum escort Tokat escort Uşak escort Van escort Bolu escort Burdur escort Kırşehir escort Niğde escort Osmaniye escort Zonguldak escort Düzce escort Edirne escort Erzincan escort Karabük escort Karaman escort Kastamonu escort Kırıkkale escort Kırklareli escort manavgat escort alanya escort belek escort aksu escort finike escort gazipaşa escort güllük escort kaş escort kemer escort kepez escort konyaaltı escort korkuteli escort kumluca escort lara escort muratpaşa escort serik escort gemlik escort gürsu escort inegöl escort iznik escort mudanya escort nilüfer escort orhangazi escort osmangazi escort yıldırım escort kuşadası escort didim escort nazilli escort söke escort efeler escort bandırma escort altıeylül escort edremit escort karesi escort susurluk escort bodrum escort gümbet escort turgutreis escort dalaman escort fethiye escort köyceğiz escort marmaris escort çerkezköy escort çorlu escort kapaklı escort süleymanpaşa escort meram escort anamur escort erdemli escort mezitli escort silifke escort tarsus escort akhisar escort salihli escort soma escort turgutlu escort girne escort lefkoşa escort biga escort çan escort gelibolu escort dinar escort emirdağ escort sandıklı escort merzifon escort suluova escort taşova escort yeşilyurt escort gerede escort mengen escort bucak escort kadirli escort osmancık escort sungurlu escort akçakoca escort ipsala escort keşan escort kilimli escort üzümlü escort aziziye escort palandöken escort yakutiye escort bulancak escort espiye escort tirebolu escort safranbolu escort lüleburgaz escort gediz escort simav escort tavşanlı escort elbistan escort fatsa escort ünye escort ardeşen escort çayeli escort birecik escort eyyübiye escort haliliye escort siverek escort suruç escort viranşehir escort kangal escort şarkışla escort suşehri escort yıldızeli escort erbaa escort niksar escort turhal escort akçaabat escort araklı escort of escort ortahisar escort sorgun escort www.elmasajeinfantil.com istanbul masaj salonu ankara masaj salonu izmir masaj salonu bursa masaj salonu antalya masaj salonu adana masaj salonu konya masaj salonu şanlıurfa masaj salonu gaziantep masaj salonu kocaeli masaj salonu mersin masaj salonu diyarbakır masaj salonu hatay masaj salonu manisa masaj salonu kayseri masaj salonu samsun masaj salonu balıkesir masaj salonu maraş masaj salonu van masaj salonu aydın masaj salonu tekirdağ masaj salonu sakarya masaj salonu denizli masaj salonu muğla masaj salonu bağcılar masaj salonu bahçelievler masaj salonu esenler masaj salonu esenyurt masaj salonu kadıköy masaj salonu kağıthane masaj salonu kartal masaj salonu küçükçekmece masaj salonu maltepe masaj salonu pendik masaj salonu sultangazi masaj salonu ümraniye masaj salonu üsküdar masaj salonu aliağa masaj salonu alsancak masaj salonu bayraklı masaj salonu bornova masaj salonu buca masaj salonu çeşme masaj salonu çiğli masaj salonu gaziemir masaj salonu karşıyaka masaj salonu konak masaj salonu menemen masaj salonu ödemiş masaj salonu torbalı masaj salonu çankaya masaj salonu keçiören masaj salonu mamak masaj salonu polatlı masaj salonu sincan masaj salonu alanya masaj salonu belek masaj salonu kaş masaj salonu kemer masaj salonu korkuteli masaj salonu lara masaj salonu manavgat masaj salonu serik masaj salonu side masaj salonu didim masaj salonu efeler masaj salonu kuşadası masaj salonu nazilli masaj salonu altıeylül masaj salonu bandırma masaj salonu edremit masaj salonu karesi masaj salonu susurluk masaj salonu gemlik masaj salonu gürsu masaj salonu inegöl masaj salonu mudanya masaj salonu nilüfer masaj salonu osmangazi masaj salonu yıldırım masaj salonu biga masaj salonu çan masaj salonu gelibolu masaj salonu adıyaman masaj salonu afyon masaj salonu ağrı masaj salonu aksaray masaj salonu amasya masaj salonu ardahan masaj salonu artvin masaj salonu bartın masaj salonu batman masaj salonu bayburt masaj salonu bilecik masaj salonu bingöl masaj salonu bitlis masaj salonu bolu masaj salonu burdur masaj salonu çanakkale masaj salonu çankırı masaj salonu çorum masaj salonu düzce masaj salonu edirne masaj salonu elazığ masaj salonu erzincan masaj salonu erzurum masaj salonu eskişehir masaj salonu giresun masaj salonu gümüşhane masaj salonu ığdır masaj salonu ısparta masaj salonu karabük masaj salonu karaman masaj salonu kastamonu masaj salonu kilis masaj salonu kırıkkale masaj salonu kırklareli masaj salonu kırşehir masaj salonu uşak masaj salonu kütahya masaj salonu malatya masaj salonu mardin masaj salonu nevşehir masaj salonu niğde masaj salonu ordu masaj salonu trabzon masaj salonu osmaniye masaj salonu rize masaj salonu siirt masaj salonu sinop masaj salonu sivas masaj salonu tokat masaj salonu karahayıt masaj salonu pamukkale masaj salonu nizip masaj salonu şahinbey masaj salonu şehitkamil masaj salonu antakya masaj salonu defne masaj salonu iskenderun masaj salonu darıca masaj salonu gebze masaj salonu gölcük masaj salonu izmit masaj salonu körfez masaj salonu akşehir masaj salonu beyşehir masaj salonu ereğli masaj salonu karatay masaj salonu meram masaj salonu selçuklu masaj salonu akhisar masaj salonu alaşehir masaj salonu soma masaj salonu turgutlu masaj salonu akdeniz masaj salonu anamur masaj salonu erdemli masaj salonu mezitli masaj salonu silifke masaj salonu tarsus masaj salonu toroslar masaj salonu yenişehir masaj salonu bodrum masaj salonu dalaman masaj salonu fethiye masaj salonu köyceğiz masaj salonu marmaris masaj salonu menteşe masaj salonu milas masaj salonu adapazarı masaj salonu serdivan masaj salonu atakum masaj salonu çarşamba masaj salonu ilkadım masaj salonu eyyübiye masaj salonu siverek masaj salonu viranşehir masaj salonu çerkezköy masaj salonu çorlu masaj salonu erbaa masaj salonu